Logget ind som:
Kundenr.:

Vandets hårdhed

Vandets hårdhed er et udtryk for, hvor meget kalk og magnesium, der er i vandet. Se, hvor hårdt vandet er fra vores forskellige vandværker på siden her.

Medarbejder kigger nærmere på de store vandrør på vandværket

Det vand, der leveres fra vandværker rundt om i Danmark, varierer fra at være ”blødt”, ”middel hårdt”, "hårdt" til "meget hårdt". 

Som kunde hos KLAR Forsyning modtager du drikkevand fra enten Køge Vandværk eller Fruedal Vandværk. Vandets hårdhedsgrad er her: 

  • Køge Vandværk: Vandets hårdhedsgrad fra Køge vandværk udgør 22 dHo og betegnes hårdt. 
  • Fruedal Vandværk: Vandets hårdhedsgrad fra Fruedal vandværk udgør 18,6 dHo og betegnes middelhårdt. 

Vores vandtryk i Køge er ca. 3 bar på vores ledningsnet.

Hvilken betydning har vandets hårdhedsgrad?

Vandets hårdhed har stor betydning for din husstand. "Hårdt vand" har nemlig et højt indhold af calcium og magnesium. Derfor kræver "hårdt vand" eks. en større dosering af sæbe ved tøjvask end "blødt vand". Du vil ofte kunne læse på pakken med vaskepulver, hvordan doseringen bør være til forskellige hårdhedsgrader.

Brug ikke mere vaskepulver end anbefalet. Det gør ikke tøjet renere at bruge meget vaskepulver og kræver mere af spildevandsrensningen.

Blødere vand på vej 

Eftersom drikkevandet i Køge og Herfølge i dag er meget kalkholdigt, kan der være stor gevinst ved at blødgøre drikkevandet i Køge og sænke indholdet af kalk i vandet.

Mindre kalk i drikkevandet kan nemlig forlænge holdbarheden af hårde hvidevarer i hjemmet og minimere forbruget af diverse kalkfjerner og andre rengøringsmidler. 

I efteråret 2021 besluttede bestyrelsen i Køge Vand, KLAR Forsynings vandselskab, at igangsætte projekt 'blødere vand'. 

Projektet, som forventes afsluttet i 2025, vil reducere vandets hårdhedsgrad til ca. 10-12 °dH. 

Læs mere her: Blødere vand i Køge