Logget ind som:
Kundenr.:

Rensebassinerne i Køge Nord

Der er i Køge Nord etableret et netværk af blå-grønne arealer, som opsamler regnvand for at sikre byen mod oversvømmelser.

Det nye Rensebassin Syd i Køge Nord indvies med projektleder, adm. direktør og formand til stede

Til indvielse af Rensebassin Syd i Køge Nord, hvor blå paraplyer med rensebassinets materialer er stillet frem ved informationsskiltet.

Køge Kommune har i forbindelse med byudviklingen i Køge Nord stillet særlige krav til at indtænke miljøet.

Derfor skal der anvendes nye løsninger til at håndtere og rense regnvand, så vi både beskytter vores drikkevand, men også skåner miljøet.

Byudviklingen stiller særlige miljøkrav

Der er flere grunde til, at der stilles særlige krav til miljøhensyn i Køge Nord.

  1. Drikkevandsinteresser: Først og fremmest ligger Køge Nord indenfor et område med drikkevandsinteresser. Det kræver et særligt fokus på beskyttelse af grundvandet i planlægningen af, hvordan regnvand og overfladevand fra det nye boligområde skal håndteres.
  2. VandløbeneSamtidig må der ikke tilføres for store mængder regnvand af gangen til de nærmeste vandløb, Skensved Å og Snogebækken. Begge vandløb er i dag hydraulisk belastede, og det mindsker muligheden for at opnå et alsidigt plante- og dyreliv.
  3. Naturbeskyttede kystområder: Både Skensved Å og Snogebækken løber desuden ud til et større kystområde bestående af revlerne Staunings Ø og Ølsemagle Revle i Køge Bugt. Området er udpeget som naturbeskyttet område (Natura 2000) og er et af de sidste steder i Køge Bugt med naturlige lagunedannelser og større strandengsområder.

Løsninger udviklet med naturen for øje

Når der bygges en ny by, er der typisk ikke mange grønne arealer med planter og træer tilbage. Regnvandet samles i kloakker under jorden, som ender i vandløbene. Fordampningen og nedsivning af regnvand til grundvand sker kun minimalt.

Vådområde i Køge Nord

Før Køge Nord blev bygget, var området dyrket landbrugsjord. Planterne på marken fordampede en del af regnvandet, resten sivede gennem jorden til grundvandet eller endte gennem dræn og jord i vandløbet.

Vi har derfor brugt naturen som forbillede og valgt at etablere løsninger til regnvandshåndtering, som bygger videre på det naturlige kredsløb. Når det regner i det nye boligområde i Køge Nord, vil regnvandet fremover indgå i et netværk af blå-grønne arealer, som sikrer byen mod oversvømmelser. 

På de blå-grønne arealer vokser planter, som kan tåle at blive oversvømmet, når der er brug for det. Planterne og jorden i de nye grønne arealer er med til at binde, fordampe og rense vandet – ligesom før, da der var marker og ikke asfalt.

Regnvandsbassiner med særlig rensefunktion

Bæredygtige løsninger til håndtering af regnvandet er én ting. En anden er at sikre en bæredygtig udledning af regnvandet til vandmiljøet. 

Regnvandsbassin Det Grønne Strøg i Køge Nord

På grund af drikkevandsinteresserne i området, skal det meste af regnvandet ikke nedsives til grundvand, men i stedet ledes til enten Skensved Å eller Snogebækken. Men også her er der særlige miljøkrav til, hvor mængden af regnvand der må tilføres samt indholdet af det regnvand. 

Derfor har vi i Køge Nord anlagt en række rensebassiner. 

Vores rensebassiner er regnvandsbassiner med en helt unik rensefunktion skjult under jorden. Bassinerne bruger nemlig både renserør, filtersand, kalk, grus og planter til at rense regnvandet. På den måde skåner vi de dyr og planter, der lever i vandløbene. 

  • Renserør bruges til at udskille olie og sand fra regnvandet 
  • Filtersand, kalk og grus opsamler næringsstoffer fra regnvandet
  • Planterne fordamper noget af regnvandet og optager samtidig nogle af næringsstofferne fra vandet

Overskudsjord fra bassinerne genanvendes

For at kunne tilbageholde og forsinke regnvandet, udgraver vi regnvandsbassiner i de nye grønne arealer.

Infografik som viser hvordan jord genanvendes internt i projektet fra udgravninger til eksempelvis regnvandsbassiner

Det medfører en større mængde overskudsjord, som normalt ville blive kørt til deponi.

I Køge Nord har vi dog valgt at gøre det anderledes. Takket være en helhedsorienteret planlægning i fællesskab med Køge Kommune og de øvrige aktører i projektet, genanvendes jorden fra udgravningerne til vores bassiner nemlig i forbindelse med andre regnvandsløsninger i området. 

Det kan du læse mere om på siden her:

Bæredygtig jordhåndtering i Køge Nord