Logget ind som:
Kundenr.:

Vand i kælderen

Der kan være flere mulige årsager til, at der pludselig står vand i din kælder.

Hvis du har fået vand i kælderen, er det vigtigt hurtigst muligt at få lokaliseret, hvor vandet kommer fra. På den måde kan du hurtigere komme i gang med at få løst problemet og få sat en stopper for det tilløbende vand. 

Der kan være flere årsager til, hvorfor du pludselig har vand i kælderen. Nedenfor har vi oplistet et par stykker:

Årsag 1) Overbelastning af kloaksystemet

Når det regner kraftigt, kan kloaksystemet blive så overbelastet, at vandet fylder rørene op. Hvis kloaksystemet er fyldt op med vand, begynder vandet at presse sig ud af riste og afløb både udenfor i veje, men også indenfor af gulvafløb. 

Du er i særlig risiko for at få vand i kælderen, hvis din bolig er lavtliggende. 

Det er dit ansvar som boligejer at beskytte din kælder ved skybrud og voldsom regn. Det kan du læse mere om i afsnittet nedenfor 'Hvordan sikrer jeg, at det ikke sker igen?'. 

Årsag 2) Tilstoppet kloakrør

Vand i kælderen kan også skyldes forstoppelse i kloaksystemet under dit hus eller grundvand.

Mistænker du, at der er problemer med et tilstoppet kloakrør, kan du få hjælp til her, hvad du så skal gøre: 

Kloak står under vand

Indimellem kan der opstå problemer med kloakken. Her på siden kan du blive klogere på, hvad du skal gøre, hvis der er problemer med kloakken.

Årsag 3) Indsivning af enten regnvand eller grundvand 

Hvis vandet i din kælder er klart/rent kan vandet være grundvand eller regnvand, der er sivet ind i din kælder.

Vandet kan stamme fra et utæt vandrør, en utæt kældervæg, utæt kældergulv eller utæt tagnedløbsbrønde uden for huset. Det kan også ske, hvis grundvandsspejlet står meget højt. Det kan ske efter meget regn, som har vandmættet jorden. 

Det kan også skyldes, at terræn skråner ind mod huset i stedet for væk fra huset. Du bør i dette tilfælde kontakte en autoriseret kloakmester.

 

Når du har lokaliseret årsagen

Har du fået oversvømmelse i kælderen, skal du kontakte dit forsikringsselskab. Dit forsikringsselskab kan oplyse om de muligheder, du har for at få rengjort din kælder, og for at få erstattet de ting, som har lidt skade. De kan også fortælle, hvad du ellers kan gøre.

Hvad gør kommunen?

Kommunen/forsyningen har pligt til at fjerne dit spildevand fra stueplan. Det vil sige at forsyningen ikke har ansvar for afledningsforhold under terræn.

Det er dit ansvar at sørge for afledning af spildevand fra kælderen. Det er derfor også dit eget ansvar at sikre kælderen mod oversvømmelser og indtrængende spildevand.

Hvad gør forsyningen?

KLAR Forsyning har ansvaret for, at det offentlige kloaksystem er i orden. Det offentlige kloaksystem går normalt ind til skel. Ved kloakproblemer inde på privat grund er det derfor grundejer, der har ansvaret for at udbedre problemet.  

Læs mere om ansvar for rørene her: Hvem har ansvaret?

I KLAR Forsyning gør vi vores bedste for at sikre en effektiv afledning. Derfor arbejder vi konstant på ved hjælp af omlægninger, renoveringer og bassiner at forbedre kloaknettet, så det kan tage meget store vandmængder ved kraftig regn eller skybrud.

Hvordan sikrer jeg, at det ikke sker igen?

Det er dit ansvar som boligejer at beskytte din kælder ved skybrud og voldsom regn. Kælderoversvømmelser kan normalt forhindres ved at installere enten en pumpe i en pumpebrønd eller en højvandslukke. Har du kælderafløb, som ikke bruges, kan du også overveje at få dem sløjfet. 

Det kan være en god idé at kontakte en kloakmester, som kan gennemgå dit kloaksystem og vejlede dig om, hvordan fremtidige udfordringer med vand kan minimeres. Det vil også være kloakmester, som herefter skal udføre arbejdet.

Er der varslet skybrud eller kraftig regn er det desuden en god idé at sørge for at sikre, at tagrender og nedløbsrør er frie for blade m.m., så regnvandet kan flyde frit. Du bør samtidig sikre, at regnvand, som løber ned fra taget, løber væk fra huset og ikke ind mod huset, så det risikerer at have i kælderen.

Find flere gode råd til at håndtere dit regnvand på siden her:

Kraftigt regnvejr i have

Bliv klogere på hvordan du bedre kan håndtere regnvand på din grund - og vær med til at mindske regnvandsbelastningen på kloaksystemet.

Ordforklaring

Højvandslukke: En anordning, der kan lukkes både manuelt og automatisk, så der ikke kan strømme vand ind i afløbsinstallationen eller i bygningen bag højvandslukket.

Pumpebrønd: Anlæg til bortpumpning af afløbsvand. Anlægget består normalt af en eller flere pumper anbragt i en opsamlingsbeholder eller brønd.

...