Logget ind som:
Kundenr.:
1. februar 2019 – 30. december 2024

Byudvikling i Køge Nord

KLAR Forsyning har ansvaret for regn- og spildevandshåndtering i den nye bæredygtige bydel, Køge Nord. Første etape af arbejdet gik i gang i 2019. Tredje og sidste etape er nu i gang og forventes at blive afsluttet i 2024.

Vådområde i Køge Nord

Nord for Køge By, mellem Køge Nord station og landsbyen Ølsemagle, har Køge Kommune udlagt et område på 130 hektar til udvikling af en ny bydel med stationsnært kontorbyggeri, grønne boligområder og erhverv.

Visionen for området

Køge Kommunes vision er, at Køge Nord bliver hovedstadens nye bæredygtige bydel i det grønne.

Her skal et synligt vandkredsløb i terrænet invitere til ophold og leg, samtidig med at det sikrer bydelen mod oversvømmelser ved skybrud og ekstreme regnvandshændelser.  

Projektets etaper og tidsplan

Der er planlagt tre etaper i projektet. Tredje og sidste etape er begyndt. 

  • 1. etape: 2019-2021

Fra 2019 til 2021 har vi kloakeret en del af stationsområdet og etableret Det Grønne Strøg, som er en samling af regnvandsbassiner nær Køge Nord station. Derudover har vi etableret et regnvandsbassin ved Egedesvej samt det første vådområde langs Skensved Å.

  • 2. etape: 2021-2022

Fra 2021 til 2022 har vi kloakeret boligområdet og anlagt flere forsinkelsesbassiner langs ”Skybrudsvejen” Nordlyset. To store regnvandsbassiner med rensefunktion, Rensebassin Syd og Rensebassin Nord, er blevet anlagt. Derudover har vi etableret det næste vådområde langs Skensved Å.

  • 3. etape: 2022-2024

Fra 2022 til 2024 forventer vi at etablere de sidste vådområder langs Skensved Å og et nyt bassin langs Egedesvej. Derudover forventes regnvandsbassinet ved Kapelvej udvidet.

Bæredygtig regnvandshåndtering

I planlægningen af regn- og spildevandshåndteringen i den nye bydel har vi fra start haft særligt fokus på at indtænke en bæredygtig håndtering af regnvandet.

Regnvandsbassin Det Grønne Strøg i Køge Nord

En bæredygtig regnvandshåndtering skal beskytte området mod oversvømmelser – både nu og om 100 år – men også højne biodiversiteten og skåne grundvand og miljø.

Derfor har vi blandt andet anlagt flere regnvandsbassiner og vådområder, som skal forsinke regnvandet, når det regner kraftigt.

For at skåne miljø og grundvand er flere af regnvandsbassinerne anlagt med en særlig rensefunktion, som opsamler og renser regn- og overfladevandet, inden det ledes ud i vandmiljøet igen. Hvordan den renseproces fungerer kan du læse meget mere om her: 

I et samarbejde med Køge Kommune og øvrige samarbejdspartnere er der desuden etableret en ”skybrudsvej” gennem boligområdet, vejen Nordlyset.

Vejen sikrer - ved hjælp af en særlig hældning samt flere små regnvandsbassiner - området mod oversvømmelser ved kraftig regn og skybrud. Den kan du læse mere om her: 

Den nye bydel skal bæredygtighedscertificeres

Køge Nord certificeres efter DGNB, hvilket betyder, at det lever op til en række bæredygtige kriterier inden for byggeri og byudvikling. 

DGNB bygger på en helhedsorienteret forståelse af bæredygtighed, som ikke blot evaluerer et byområde ud fra hvor bæredygtigt det er ud fra et miljømæssigt perspektiv, men også ud fra et socialt og økonomisk perspektiv.

Sådan arbejder vi os derhen

I KLAR Forsyning vil vi gerne bidrage til at indfri ambitionerne for bæredygtighedscertificeringen ved at anvende de samme grundprincipper for planlægning, projektering og udførelse af afløbssystemet.

Det betyder bl.a., at regnvandsløsningerne skal indgå i landskabet og fungere som rekreative, grønne og multifunktionelle friarealer i den nye by. Der er desuden særlige miljøkrav vedrørende grundvand og vandløb, som stiller krav til en høj forsinkelses- og renseeffekt, ligesom jordhåndtering, materialevalg og driftssikkerhed er i højsædet.

Bunke jord fra gravearbejdet i Køge Nord hvor der byudvikles

I Køge Nord arbejder KLAR Forsyning arbejder derfor aktivt på at skabe de rette rammer og planlægge processen og de tekniske løsninger på en måde, så anlægs- og driftsøkonomien minimeres og der opnås mest miljø for pengene.

Ambitionen er, at projektet i Køge Nord bliver et referenceprojekt, der kan inspirere branchen og tilføre ny læring både internt og eksternt.

Læs mere om vores arbejde her: