Logget ind som:
Kundenr.:

Prisen for fjernvarme i Stevns

Den årlige pris for fjernvarme inkluderer al service og vedligehold af fjernvarmeunit, reparationer og - på sigt - udskift af unit. Ved tilslutning betaler du første gang en startomkostning, som dækker alle udgifter ved installation af fjernvarmen.

Som fjernvarmekunde er der ingen skjulte udgifter. Det, fjernvarmen koster, er det, man betaler. Det kaldes hvile i sig selv-princippet. 

Grafik der viser hvad fjernvarmeprisen består af

Startomkostning 

Kampagneprisen for tilslutning til fjernvarme i de tre fjernvarmeområder i Stevns bliver 40.000 kr. inkl. moms.  

Startomkostningen er en engangsudgift, som dækker alle udgifter ved installation af fjernvarme i dit hjem – fra stikledningen fra vejen ind til dit hus til fjernvarmeunitten i dit hus.   

De 40.000 kr. inkl. moms er en kampagnepris til de kunder, som tilmelder sig inden kampagneperiodens udløb.  

Tilmelder man sig efter kampagneperiodens udløb, vil startomkostningen være 50.000 kr. inkl. moms.  

Hvornår kampagneperioden starter og slutter afhænger af, om og hvornår vi opnår de nødvendige interessetilkendegivelser. Der kan kun komme fjernvarme, hvis interessen i din by er høj nok (se hvor stor tilslutningen i din by skal være). 

Årlig varmepris  

Som fjernvarmekunde betaler man en årlig pris for fjernvarme. Inkluderet i den årlige varmepris er al service og vedligehold af fjernvarmeunit, reparationer mm. samt varmeforbruget i hjemmet. 

Den årlige varmepris afhænger derfor også af størrelsen på varmeforbruget i den enkelte husstand. Vi forventer, at den årlige fjernvarmepris for et standardhus* med forbrug på 18,1 MWh/årligt bliver omkring 20-25.000 DKK/år inkl. moms.  

*Beregningen er et skøn ud fra standardforbruget i et “standardhus”, som er defineret som en ejendom på 130 kvm med et varmeforbrug på 18,1 MWh/årligt. Når du sammenligner din nuværende varmekilde med fjernvarme, skal du derfor være opmærksom på, om din ejendom er sammenlignelig med et ”standardhus”. 18,1 MWh/årligt svarer eks. til et forbrug af 1654 m3 gas eller 2073 liter olie.

Vær desuden opmærksom på, at prisen er baseret på, hvad den anslåede årlige varmepris vil være i 2027/2028, hvor den første fjernvarme forventes at blive leveret. Find den foreløbige tidsplan her.

Video-præsentation af priser

Vi præsenterede første gang prisen for tilslutning samt den anslåede årlige varmepris på vores online informationsmøde 3. april 2024.

Se eller gense informationsmødet her

...

Den årlige fjernvarmepris er lige nu et skøn, som er afhængig af flere variable, såsom antal tilsluttede, investeringsomkostningerne og renten, opstart af anlægsprojektet mm.

Så snart vi ved mere - bl.a. efter vi får kendskab til, hvor stor interessen er for fjernvarmen - vil vi få lavet en prisberegner til hjemmesiden, som kan hjælpe dig med at få nærmere vished om den årlige varmepris for netop din ejendom.

 

Ofte stillede spørgsmål og svar

Hvad er et standardforbrug/standardhus?

Den anslåede årlige varmepris for fjernvarme i Stevns er baseret på et ”standard hus” fra 1960'erne-1970'erne på 130 kvm med årligt varmeforbrug på 18,1 MWh. Det svarer til et forbrug af 1654 m3 gas eller 2073 liter olie (Bolius.dk – eksternt link).  

Når du sammenligner din nuværende varmekilde med fjernvarme, skal du derfor være opmærksom på, hvor højt/lavt dit årlige varmeforbrug ser ud sammenlignet med et ”standard hus”. Desuden skal du være opmærksom på, at prisen er baseret på den anslåede årlige varmepris i 2027.   

Er dit årlige varmeforbrug lavere end 18,1 MWh, kan du også forvente, at varmeprisen bliver lavere. For et energirenoveret hus vil dit årlige varmeforbrug typisk ligge nærmere omkring de ca. 12 MWh. Mens et nybygget hus kan være helt nede på omkring 5 MWh i årligt varmeforbrug. 

Har du omvendt et højere forbrug end de 18,1 MWh for et "standardhus", kan fjernvarmeprisen godt blive højere. 

Hvordan bliver den årlige pris, hvis mit hus er større/mindre end et ”standardhus”?

Hvis dit hus er enten større eller mindre end et ”standardhus”, kommer den årlige varmepris selvfølgelig til at være enten højere eller lavere.

Regnestykket er dog lidt mere kompliceret end som så.

Du kan nemlig ikke bare sige 2x25.000kr. (anslået årlig varmepris for standardhus) og så forvente, at dette vil være prisen for et hus på 260 kvm. Ligeså kan du hellere ikke sige 2/25.000 kr. og forvente, at dette vil være prisen for et hus på 65 kvm.

Den årlige varmepris består nemlig både af nogle faste udgifter til drift, service og vedligehold af fjernvarmen og en variabel udgift, som dækker dit reelle forbrug.

Så snart det er muligt – bl.a. når vi ved, hvor stor tilslutning der er til fjernvarmen – vil vi udarbejde en prisberegner til jer, så I kan få et bedre indblik i, hvordan den årlige varmepris vil se ud for lige netop jer.

Skal jeg selv betale for fjernvarmeunitten i hjemmet?

Nej, omkostningen for fjernvarmeunitten er indregnet i den pris, du betaler i startomkostningen og den årlige varmepris. Det omfatter både løbende vedligehold og service - og udskift på sigt. 

En fjernvarmeunit har en forventet lang levetid på ca. 25 år, men når den engang skal udskiftes til en ny, sker dette omkostningsfrit for kunden - forstået på den måde, at udskiftning af fjernvarmeunitten allerede er indregnet i den årlige varmepris. 

Når du sammenligner den årlige varmepris for eks. varmepumpe kontra fjernvarme, er det derfor vigtigt, du også indregner afskrivning og service. Denne pris er nemlig indeholdt i den årlige pris på fjernvarme. 

Hvornår får jeg den endelige pris?

Startomkostningen for at blive tilsluttet til fjernvarme er fastlagt til 40.000 kr. (kampagnepris) / 50.000 kr. (tilmelding efter kampagne). 

Hvad angår din årlige varmepris er vores bedste bud lige nu er, at den i 2027 vil ligge på omkring 20.000 DKK/år - 25.000 DKK/år inkl. moms for et standardhus. Den årlige fjernvarmepris er lige nu et skøn, som er afhængig af flere variable, såsom antal tilsluttede, investeringsomkostningerne og renten, opstart af anlægsprojektet mm.  

Du får mere klar besked omkring den årlige pris for fjernvarme, inden vi skriver kontrakt. 

Så snart det er muligt – bl.a. når vi bliver klogere på, hvor stor interessen er – sørger vi desuden for at udvikle en beregner, så du kan gå ind og se hvad fjernvarmen vil koste årligt for lige netop din ejendom.  

Vigtigt er det dog at understrege, at fjernvarmen skal være konkurrencedygtig med alternativerne. Det skal være økonomisk fordelagtigt for dig at skifte til fjernvarme. Vi går kun videre med projektet, hvis økonomien hænger sammen. 

Lige nu indsamler vi derfor kun uforpligtende og ikke-bindende interessetilkendegivelser. Du kan tilkendegive din foreløbige interesse her.

Hvorfor giver I kampagnepris til dem, der tilslutter sig hurtigt?

Der er mange fordele ved at få underskrevet aftaler med fremtidige kunder hurtigt. På den måde kan vi nemlig bedre planlægge projektet og det kan i sidste ende spare penge for fællesskabet.  

Fjernvarmeselskaber er nemlig reguleret efter hvile-i-sig-selv princippet dvs. indtægter skal være lig med udgifter. Fjernvarmeselskabet må ikke tjene på fjernvarmen. Udgifter deles kollektivt og eventuelt overskud betales tilbage til forbrugerne.  

Kampagneperioden er ikke defineret endnu. Det afhænger af, hvornår/om vi opnår den nødvendige interesse. Følg status for interessen her

Hvorfor får vi først prisen at vide nu?

Priserne i projektforslaget, som vores rådgiver har regnet på, indeholder lige nu mange variable enheder. Bl.a. om der kommer tilskud fra fjernvarmepuljen, hvor høj tilslutningsprocenten er mm. 

Derfor har vi indtil nu ikke fremhævet priserne til dialogmøder mm., da vores forventning har været, at priserne kunne komme til at se væsentligt anderledes ud, end det var lagt op til i projektforslagene.  

Vi forstår dog godt, at prisen er en vigtig faktor for mange i skift af varmekilde. Derfor har vi valgt nu at præsentere startomkostningen (kampagnepris/startomkostning efter kampagne) samt den anslåede årlige varmepris baseret på et standardhus på 130 kvm med et varmeforbrug på 18,1 MWh/årligt. 

Hvad bliver fjernvarmeprisen for erhverv?

De priser vi nu har meldt ud, er vores bedste bud på et prisleje for et almindeligt såkaldt ”standard hus”. Vi skal også melde priser ud for erhverv og store varmeforbrugere.

Priserne for erhverv vil i nogle tilfælde blive en mere individuel aftale, da der kan være stor forskel på størrelsen af varmeforbruget, opvarmet areal og den stikledning, der skal føres til ejendommen. Vi vil selvfølgelig melde mere konkrete priser ud til jer, som driver erhverv, når vi kommer længere i processen og inden vi er klar til at skrive kontrakt.

Lige nu indsamler vi blot foreløbige interessetilkendegivelser, som er jeres ja til, at vi må arbejde videre på projektet og at I gerne senere vil få et tilbud om fjernvarme. Før I kender prisen og skriver kontrakt, binder I jer selvfølgelig ikke for noget. 

Selvom vi er tidligt i processen og der stadig er mange ubekendte, er I meget velkomne til at kontakte os på fjernvarme@klarforsyning.dk og så vil vi svare på jeres spørgsmål så godt, vi nu kan på nuværende tidspunkt. Vi vil meget gerne i dialog med jer og høre jeres input. 

Hvorfor er fjernvarmeprisen anderledes, end hvad der er lagt op til i de nuværende projektforslag?

I projektforslagene for alle tre fjernvarmeområder er der regnet med en startomkostning på 50.000 kr. inkl. moms. Denne anslåede startomkostning er uændret, bortset fra at vi nu tilbyder en kampagnerabat på 10.000 kr. ved hurtig tilmelding. Kampagneprisen for tilslutning til fjernvarme bliver derfor 40.000 kr. inkl. moms (nærmere information om kampagneperioden følger, når/hvis de rette tilslutningsprocenter opnås).  

I projektforslagene er det dog også lagt ind at kunder, udover startomkostningen, selv skal indkøbe og betale 37.000 inkl. moms for deres fjernvarmeunit. Hvilket i alt ville give en samlet startomkostning på 87.500 kr. inkl. moms. 

KLAR Forsyning har dog nu – efter flere beregninger og efter dialog med borgerne i de tre byer - besluttet selv at indkøbe fjernvarmeunits på kundernes vegne og dække omkostningerne over tid i stedet for på én gang. Det giver mulighed for at tilbyde fremtidige kunder en mere fordelagtig pris for startomkostning. Det vigtigste succeskriterie for fjernvarmen er nemlig, at den er konkurrencedygtig. 

Den ekstra omkostning på 37.500 kr. for fjernvarmeunitten skal fremtidige kunder derfor ikke betale som del af startomkostningen nu.

På denne måde bliver det også fjernvarmeselskabet/KLAR Forsyning, der ejer fjernvarmeunitten og dermed står med besværet med at anskaffe og vedligeholde fjernvarmeunitten - frem for kunden. Det er nemmere for kunden og giver også større driftssikkerhed. 

Hvad betyder det, at der ligger et projektforslag klar for alle tre fjernvarmeområder?

Lige nu ligger der projektforslag klar for fjernvarme i Store Heddinge, fjernvarme i Hårlev, og fjernvarme i Strøby Egede/Valløby. Dem finder du her.

Alle tre projektforslag er betinget godkendt af kommunalbestyrelsen i Stevns Kommune i december 2023. Betingelsen afhænger af, om projekterne opnår støtte fra Fjernvarmepuljen, der blev søgt, efter puljen genåbnede 1. februar 2024.  

Projektforslagene for alle tre fjernvarmeområder er nemlig, som navnet indikerer, lige nu stadig et forslag, som kun er betinget godkendt.  

De endelige projektplaner for de tre fjernvarmeområder kan derfor godt ændre sig, bl.a. afhængigt af om der opnås tilskud fra Fjernvarmepuljen.   

Hvad sker der, hvis der kun er nok tilslutning i én eller to byer?

Fjernvarmeselskaber er reguleret efter hvile-i-sig-selv princippet dvs. indtægter skal være lig med udgifter. For at økonomien skal hænge sig i fjernvarmeprojekterne i Stevns, er der brug for, at mere end halvdelen af varmeforbruget i de tre byområder bliver tilsluttet fjernvarmen.  

I Store Heddinge har vi brug for 60 procents tilslutning, i Strøby Egede med Valløby skal vi opnå 70 procent, mens det i Hårlev er 75 procent. 

Hvis ikke der er høj nok interesse, rulles fjernvarmen sandsynligvis ikke ud i byen (/de pågældende byer).

 Find flere spørgsmål og svar på siden her

Vis din interesse inden 1. maj

Frem mod 1. maj indsamler vi uforpligtende interessetilkendegivelser.

Interessetilkendegivelserne er altafgørende for, at fjernvarmeprojektet kan blive en realitet.