Logget ind som:
Kundenr.:

Vi overvåger fortsat udviklingen i vejret

Driftsmeddelelse

En periode med vedvarende regn og forhøjet vandstand i Køge Bugt har lagt pres på vores anlæg og systemer, der dog godt kan følge med.

Oversvømmet område efter kraftigt regnvejr i november 2023

Billede af oversvømmet område efter kraftigt regnvejr i november 2023.

Vedvarende regn i en længere periode samt forhøjet vandstand hen over weekenden betyder, at alle vores systemer samt åer, vandløb og bække lige nu er fyldt til kanten.

Derfor er der lige nu stadig meget vand på terræn i alle fire kommuner, og det vil der fortsat være, indtil vandstanden i Køge Bugt begynder at falde.

Ifølge DMI's prognoser vil vandstanden i Køge Bugt falde i løbet af mandagen. 

Vores systemer og anlæg kan dog godt følge med

Vores systemer kan godt følge med, men vi holder meget nøje øje, da periode med vedvarende regn, høj grundvandsstand og et mættet vandmiljø i åer, bække og søer har lagt stort pres på vores systemer.

Problemer ved Køge Havn er løst

Vandstanden i Køge Bugt var søndag fortsat høj, og vi blev derfor nødt til i perioder at slukke for en pumpestation i området ved Nordre Kajgade i Køge, da der trængte havvand ind. 

Vandstanden er nu faldet igen, og pumpestationen er tilbage i normal drift.

Vores overvågningsvagter følger fortsat udviklingen i vejret. 

Følg situationen på hjemmesiden

Vi opdaterer her på hjemmesiden, hvis situationen ændrer sig.

Ofte stillede spørgsmål og svar

Hvorfor står nogle regnvandsbassiner tomme?

Om skybrudsbassinerne og forebyggelse mod oversvømmelse

I skybrudssituationer falder der meget vand på meget kort tid. Her bliver kloaksystemerne kortvarigt fyldt til over maksimum kapacitet.

Her kan skybrudsbassiner, som eks. Kilen og Munkekærskolens bassin i Solrød, være en stor hjælp. Skybrudsbassinerne hjælper nemlig med at opsamle og forsinke den store mængde regnvand, indtil der igen er plads i kloaksystemerne.

Et typisk skybrud varer et sted mellem 15 minutter og op mod 1 time. Her falder der sjældent mere regn, end hvad der er plads til i bassinerne.

Om langvarig regn og forebyggelse mod oversvømmelse

Ved langvarig kraftig regn af flere dages eller ugers varighed, er skybrudsbassinerne derimod ikke løsningen. 

Her bliver jorden på marker og i naturområder efter flere dages (endda ugers) regn helt vandmættet. Når jorden er vandmættet, løber regnvandet i stedet videre til vandløbene, som nu også bliver overfyldte og dermed kommer i fare for at gå over deres bredder.

I den situation hjælper skybrudsbassinerne ikke meget, da de ikke nødvendigvis er placeret i nærheden af vandløb. Selv hvis vi kunne lede overskudsvandet fra vandløbene til bassinerne, så ville de i den situation lynhurtigt blive fyldt op, og indsatsen ville ikke medføre en afgørende betydning.

Hvordan sikrer jeg min kælder?

Når der er fare for, at kloakken løber over, kan du sikre din kælder ved at dække dine gulvafløb i kælderen til.

Samtidig er det en god idé at fjerne ting, der står på gulvet.

Hvad gør du, hvis du får vand i kælderen?

Hvis der er kommet vand ind i din kælder, skal du tage kontakt dit forsikringsselskab. 

Hvis du er nødt til at komme i kontakt med vandet, ex hvis der er kommet vand i din kælder, skal du beskytte dig selv med værnemidler som gummistøvler og langskaftede gummihandsker. Brug ikke fodtøj, der har været i kontakt med spildevand, i resten af huset.

Har du været i berøring med vandet, vask da hænderne grundigt.

Hvad gør jeg, hvis jeg har vand i haven?

Når vores kloaksystemer er udfordret, er det vigtigt, at du ikke leder vand fra din have ud i kloakken, da der ikke er plads til mere vand.

Hvis du har vand i haven, skal du i stedet sikre din kælder og bolig bedst muligt.

Få sms ved driftsforstyrrelser

Tilmeld dig vores sms-tjeneste og få besked direkte ved driftsforstyrrelser eller når vi har andet vigtigt nyt at fortælle om kloakken eller din spildevandsforsyning.

Tilmeld dig sms-service

Emne