Logget ind som:
Kundenr.:

Fyrtårnsprojekt i Køge modtager millionstøtte til reducering af miljøfremmede stoffer i spildevandet

Pressemeddelelse

Miljøministeriet har netop godkendt en bevilling på 17 millioner kroner til et udviklingsprojekt i Køge, der vil reducere mængden af medicinrester og andre miljøfremmede stoffer i spildevandet med op til 80 procent.

Køge Egnens Renseanlæg fra luften

På billedet ses Køge Egnens Renseanlæg ved Køge Bugt fra oven.

Alle nye supersygehuse i Danmark skal rense for medicinrester i hospitalsspildevandet. Det gælder også hospitalsspildevandet fra Sjællands Universitetshospital i Køge, som KLAR Forsyning har fået ansvaret for at rense. Men faktisk foregår 96 procent af danskernes medicinforbrug i eget hjem - og det efterlader tydelige spor i spildevandet.

”Vi håber, at projektet vil vække genklang og inspirere lignende renseanlæg over hele landet”.
Line Hollesen, adm. direktør i KLAR Forsyning

Et nyt projekt på Køge-Egnens Renseanlæg er netop blevet udnævnt som fyrtårnsprojekt under MUDP (Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram). Projektet modtager nu 17 millioner kroner i tilskud til at udvikle en renseløsning, der skal reducere mængden af medicinrester og andre miljøfremmede i spildevandet med op til 80 procent.

I spidsen for projektet står forsyningsselskabet KLAR Forsyning som bygherre.

”Vi er utroligt glade for, at Miljøministeriet har set potentialet i vores projekt og udnævnt det til et fyrtårnsprojekt. Miljøfremmede stoffer i spildevandet hos de kommunale renseanlæg, særligt medicinrester, er et stort problem, som der skal findes en løsning på. Den løsning glæder vi os til at udvikle, efterprøve og vise frem på Køge-Egnens Renseanlæg,” siger Line Hollesen, adm. direktør i KLAR Forsyning.  

Et fyrtårn for de gennemsnitlige

I de seneste år er der kommet større fokus på miljøfremmede stoffer i spildevandet, herunder medicinrester, og på de negative konsekvenser for både mennesker og miljø.

Hvad er et fyrtårnsprojekt?

Miljøministeriet udnævner hvert år nogle få udvalgte projekter under MUDP som fyrtårnsprojekter. 

Fyrtårnsprojekterne er større satsninger, der går længere på miljøområdet end loven foreskriver, og skal ses som en hjælp til pionerer på miljøområdet. Støtten afhjælper en del af de økonomiske usikkerheder, der ellers er forbundet med etableringen af nye løsninger.

...

”I dag findes der ingen landsdækkende krav om reduktion af miljøfremmede stoffer i spildevandet – dels fordi analysemetoderne ikke har været gode nok og dels på grund af manglende kendskab til de vidtrækkende konsekvenser. Men nu er tiden og teknologien moden til at tage det næste skridt, og vi glæder os over at være med til at kunne vise vejen,” siger Line Hollesen.  

Med fyrtårnsprojektet håber KLAR Forsyning og medansøger Aalborg Universitet på at bane vejen for, at flere kommunale renseanlæg i fremtiden vil rense spildevandet målrettet for medicinrester og andre miljøfremmede stoffer.

”Køge-Egnens Renseanlæg er et ret gennemsnitligt renseanlæg for en mellemstor by, og egner sig derfor enormt godt som ”udstillingsvindue” for projektet. Vi håber, at projektet vil vække genklang og inspirere lignende renseanlæg over hele landet”, siger Line Hollesen.

Innovativ kombination af flere renseteknologier

Suez Water er som hovedteknologileverandør sammen med rådgivervirksomheden EnviDan ansvarlig for design og udførelse af fyrtårnsprojektet, hvor flere renseteknologier kombineres på en helt ny måde. 

Renseteknologien, vi benytter i projektet, forventes at kunne reducere mængden af medicinrester med 80 procent. Og så er renseteknologien tilmed ikke selektiv – i praksis vil vi derfor rense for mere end bare medicinrester, herunder industrikemikalier og PFAS-forbindelser, som også har stor negativ indvirkning på miljøet”, siger Line Hollesen.

Fakta om projektet

  • Formål: Køge Kommune har i forbindelse med byggeriet af Sjællands Universitetshospital (SUH) sat udlederkrav for hospitalsspildevandet. Hovedformålet med dette projekt er dog ikke blot at rense spildevandet fra SUH, men at rense al indkommende spildevand til Køge-Egnens Renseanlæg for at reducere miljøfremmede stoffer i spildevandet, herunder lægemiddelstoffer, industrikemikalier og PFAS. En effektiv reduktion af miljøfremmede stoffer i både vand- og slamfraktionen skal udføres under hensyntagen til renseanlæggets samlede klimaaftryk samt renseanlæggets øvrige funktioner, herunder drift med fokus på driftssikkerhed, energioptimering, afsætning af slam og udløbskvalitet.
  • Økonomi: De samlede omkostninger for anlægget estimeres til 110 mio. kroner. Projektet er støttet af MUDP under Miljøstyrelsen med 17 mio. kroner. De resterende midler er egenfinansiering, som Køge Afløb A/S skal afholde.
  • Projektperiode: 3-årig periode med opstart i 2023. Herefter går den nye rensemetode permanent i drift på renseanlægget.
  • Deltagere: KLAR Forsyning A/S, som driver spildevandsselskabet Køge Afløb A/S og renseanlægget Køge-Egnens Renseanlæg, er hovedansøger i projektet. Aalborg Universitet er medansøger. Suez Water A/S er sammen med EnviDan A/S hovedteknologileverandør.
...

 

Emne